Inleiding

Boerderijcomplex bestaande uit een DWARSHUISBOERDERIJ en BIJSCHUUR. Het voorhuis van de boerderij werd gebouwd in 1894 in opdracht van C. Onnes in een Eclectische stijl met Neo-Classicistische elementen. De oorspronkelijke hoofdschuur brandde in 1931 af en werd in hetzelfde jaar herbouwd. Tevens werd aan de westzijde van het voorhuis een serre aangebouwd. De kajuit, de oorspronkelijke bekroning van het middenrisaliet, is helaas afgebrand. De bijschuur stamt uit omstreeks 1890 en is opgetrokken in een Ambachtelijk-traditionele stijl.

Het boerderijcomplex is gelegen aan de doorgaande weg van Blijham naar Bellingwolde op een deels omgracht terrein en vormt in combinatie met de eveneens beschermde buurpanden (Oosteinde 44 en 46) een fraai ensemble. In de diepe tuin aan de voorzijde zijn nog restanten aanwezig van een landschappelijke aanleg; kenmerkend zijn het bergje en de monumentale loofbomen. De bijschuur is gelegen rechts achter de hoofdschuur met de nokrichting dwars op die van de boerderij. Aan de voorzijde van de bijschuur is een tuin die wordt omheind middels een beukenhaag. Aan de linkerzijde van de boerderij bevindt zich een boomgaard. Een oprijlaan met aan weerszijden linden, gelegen aan de rechterzijde van het terrein, verleent toegang tot het complex.

Waardering

Dwarshuisboerderij en bijschuur van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een boerderijcomplex uit het vierde kwart van de negentiende en tweede kwart van de twintigste eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de opvallende vormgeving en rijke detaillering van het voorhuis

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het complex