Inleiding

In 1936 werd in opdracht van F. Mutsaerts-De Beer een door H.Th. Wijdeveld uit Lage Vuursche ontworpen WOONHUIS (1) geplaatst. Voor de toegepaste betonconstructie werd een aparte vergunning afgegeven. Reeds in 1937 werd al afgeweken van het oorspronkelijke bouwplan. De oostelijke buitendeur aan de woonkamer kwam te vervallen en het grote venster aan de noordzijde werd vervangen door drie ronde ramen. In 1939 werd om de gehele woning een spouwmuur gemetseld. Tevens werden dubbele ramen geplaatst, waarbij de architectuur echter ongewijzigd bleef.

In 1942 werd achter de woning begonnen met de bouw van een SCHUILKELDER (2) bestaande uit betonringen. De kelder kwam in maart 1943 gereed.

In 1961 werd de garage gewijzigd in een kantoorruimte waarvoor de garagedeur werd vervangen door een groot venster. In 1979 werden enkele wijzigingen uitgevoerd aan de keuken en het doorbreken van een slaapkamer. Met uitzondering van de ronde ramen en het raam in de voorgevel werden de stalen kozijnen vervangen door identieke exemplaren in aluminium.

Omschrijving

Het complex bestaat uit een L-vormig WOONHUIS (1) waarvan de korte vleugel met uitbouw aan de voorzijde evenwijdig aan de straatzijde werd geplaatst. In de lengterichting van de haaks hierop geplaatste vleugel bevindt zich enkele meters achter de woning, in de tuin, de in 1942 gebouwde schuikelder (2).

Waardering

Het complex is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarden, met name de innovatieve waarde van het ontwerp van het woonhuis gerelateerd aan de bouwdatum. Het complex is tevens van belang vanwege de plaats die het werk inneemt binnen het oeuvre van de architect, verbonden met de architectonische gaafheid van het woonhuis. Het object is tevens van belang wegens de samenhang van het gave in- en exterieur. Het is als ontwerp van de architect zeer zeldzaam.