Inleiding.

Het JACHTHUIS 'De Dongestroom', met Eclectische elementen, dateert uit ca. 1880 en ligt op een buiten dat onder andere in het bezit was van Koning Willem II die ook elders in en rond Tilburg eigenaar was van dergelijke 'buitens' (onder andere Koningshoeven). Tot ver na de Tweede Wereldoorlog bleef De Dongestroom een jachthuis. Het jachthuis werd in 1913 vergroot en is sinds ca. 1975 in gebruik als permanent woonhuis. Ten westen van het huis een PAARDENSTAL MET REMISE, gebouwd omstreeks 1880 in traditionele stijl, vergroot in 1913. Momenteel (1997) is de stal nog steeds als zodanig in gebruik.

Omschrijving.

Het huis ligt in een ruime parkachtige tuin en is toegankelijk via een smeedijzeren hekwerk. De tuin bevat oudere bomen. Ten westen van het huis ligt de paardenstal met remise.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van eensociaal-economische ontwikkeling, zijnde het optrekken van buitenhuizen op de bosrijke gronden aan de uitvalswegen rond Tilburg. Het is eveneens van belang vanwege de relatie met het voormalige buitengoed van Willem II. Het jachthuis is ook van belang vanwege de typologie, met name tot uitdrukking komend in de ronde plattegrond. Dit gegeven bepaalt tevens de architectuurhistorische waarden: de ronde vorm van het gebouw en de esthetische kwaliteiten van het ontwerp, gelegen in de architectonische verhoudingen en de detaillering. De architectuurhistorische waarden komen eveneens tot uitdrukking in de samenhang tussen in- en exterieur. Het complex heeft ook een ensemblewaarde vanwege de situering op een voormalig, in aanleg nog gaaf landgoed en door de aanwezigheid van enkele bijgebouwen. Het complex is van belang vanwege de gaafheid daar het afgezien van enkele kleine wijzigingen in zowel in- als exterieur nagenoeg geheel oorspronkelijk is en door de aanwezigheid van enkele deels gave bijgebouwen.