Inleiding

R.K. KERKCOMPLEX van O.L.Vr. Moeder van Goede Raad uit 1913. Het complex bestaat uit een kerk met toren (onderdeel I) in Neo-Byzantijnse stijl en een pastorie (onderdeel II) in een stijl die elementen vertoont van een Heroriëntatie op traditionele bouwwijzen. Het ontwerp van beide onderdelen is van architect Jan van der Valk (*1873 Delfshaven +1961 Tilburg), tevens was hij opzichter bij de bouw. Deze 10de parochiekerk van Tilburg is gebouwd in het midden van de toenmalige uitbreiding van de stad op een kruispunt van vier wegen: Piusstraat, Broekhovenseweg, Bisschop Zwijsenstraat en Voltstraat. Voor de kerk ligt op eigen terrein een klein plein. Aan de zuidkant van de kerk staat de bijbehorende pastorie.

Waardering

Het kerkcomplex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden. De kerk als centraalbouw heeft een belangrijke innovatieve waarde als stap in de ontwikkeling van de volkskerk.

Het gebouw heeft architectuurhistorisch belang door de wijze waarop de architect bewust afrekent met de voor kerken gebruikelijke neostijlen en is tevens van belang voor de geschiedenis van de bouwtechniek, dor de toepassing van de betonnen schaalkoepel. In het oeuvre van de Tilburgse architect Jan van der Valk neemt het een vooraanstaande plaats in. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere betekenis qua situering, verbonden met de ontwikkeling/uitbreiding van de wijk Broekhoven. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische, bouwtechnische, typologische en functionele zeldzaamheid.