Inleiding.

BEDEVAARTCOMPLEX "Petrus Donders", in de volksmond "Peerke Donders" genoemd, bestaande uit vier onderdelen: I KAPEL Petrus Donders uit 1923 II MUSEUM-WOONHUIS, voormalig woonhuis, herbouwd in 1931 III MONUMENT Petrus Donders uit 1933 IV PROCESSIEPARK met kruiswegstaties en hekwerk. Het complex bevindt zich in een groene omgeving aan de noordkant van de Tilburgse nieuwbouwwijk Heikant uit de zeventiger jaren. De kapel en het woonhuis liggen aan de westkant buiten het omheinde processiepark.

Pater Donders wordt in Tilburg geboren op 27 october 1809. Hij wordt priester gewijd op 5 juni 1841. Op 1 augustus 1842 vertrekt hij als seculier priester naar Suriname. Nadat de Congregatie van de Redemptoristen in 1866 de zorg voor Suriname op zich hadden genomen, sluit hij zich bij hen aan op 24 juni 1867. Tot zijn dood op 14 januari 1887 blijft hij daar werken onder meer voor de melaatse mens. Rond 1900 start in Rome het proces tot zaligverklaring. Op 23 mei 1982 wordt hij door paus Johannes Paulus II zalig verklaard.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de katholieke devotie in het zuiden van Nederland en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de bedevaartplaatsen na 1900. Het is van architectuurhistorisch belang door de bijzondere samenhang van beeldengroepen, kapel en een herbouwd monument, het is tevens van belang wegens de detaillering. Het is gaaf bewaard gebleven en van belang wegens de architectuurhistorische, bouwtechnische, typologische en functionele zeldzaamheid van een dergelijk complex.