Inleiding

Aan de westelijke zijde van de Gasstraat staat de uit 1909-1910 daterende, in een sobere neo-romaanse stijl opgetrokken NEDERLANDSE HERVORMDE IMMANUëLKERK (1) en de bijbehorende DIENSTWONING (2).

In 1909 werd in opdracht van het bestuur der Vereniging tot Evangelisatie binnen de Classis 's-Hertogenbosch begonnen met de bouw van een 'evangelisatiegebouw' met dienstwoning aan de Gasstraat te Tilburg. In een schrijven aan L.W. van Muilwijk (architect?) gedateerd oktober 1909 verleende de gemeente Tilburg toestemming tot de bouw. In 1931 werd een deel van het interieur gewijzigd door het aanbrengen van een balustrade met trap tegen de binnenzijde van de voorgevel. In 1938 werden plannen ingediend om de aangrenzende consistorie te vergroten. Kort daarop werden deze plannen tot tweemaal toe gewijzigd met als uiteindelijk resultaat een uitbreiding aan de achterzijde van de bestaande consistorie met inbegrip van een portaal aan de zijgevel van de consistorie.

De dienstwoning, met identieke decoratieve detaillering als de kerk, bleef sinds de bouw nagenoeg ongewijzigd.

Omschrijving

Het complex bestaat uit een dwars op de rooilijn opgetrokken, ten opzichte van de gevelwand teruggelegen eenlaags kerkgebouw onder zadeldak met achter het schip een consistorie onder plat dak. Rechts van deze kerk de eveneens dwars op de rooijlijn opgetrokken eenlaagse dienstwoning onder zadeldak met aan de achterzijde een eenlaags uitbouw onder plat dak.

Waardering

Het complex is van algemeen belang als bijzondere uitdrukking van een culturele en geestelijke ontwikkeling als nieuwe vestiging van een hervormd kerkgebouw met bijbehorende dienstwoning in een overwegend katholiek gebied. Het complex is tevens van belang vanwege de architectonische gaafheid van zowel in- als exterieur, die de voor de denominatie typerende eenvoud op karakteristieke wijze toont. Het complex is ook van belang vanwege de ensemblewaarden door de relatie van de kerk met de dienstwoning.