Inleiding

Het complex bestaat uit de ST. ANTONIUSKERK (1) en de ernaast gelegen PASTORIE (2) De pastorie, met Neo-Renaissance invloeden, is het oudste onderdeel en gebouwd in 1904. De kerk is een Expressionistische schepping van de architect Ed. Cuypers uit 1923. De kerk staat markant op een hoek van het Korvelplein en twee uitlopers daarvan, namelijk de Laarstraat en de Berkdijksestraat. De Neo-Classicistische voorloper van de kerk stond midden op het plein.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de ontwikkeling van het katholicisme en de bouw of herbouw van kerken binnen de bestaande oudere stedelijke structuur, het is tevens van typologisch belang als voorbeeld van de ontwikkeling van de volkskerk in het interbellum. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl en de ornamentiek. Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van de wijk. Het complex is waardevol vanwege de gaafheid van in- en exterieur en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving, met name het Korvelse plein.