Inleiding

Voormalig KLOOSTERCOMPLEX uit 1890 in Neo-Gotische stijl naar ontwerp van architect A.G. de Beer voor de clarissen. Het complex bestaat uit twee onderdelen: klooster (1) en een dubbelkapel (2). Het klooster werd gebouwd met dubbele voorzieningen, zoals twee keukens en twee binnenhoven, voor respectievelijk de buitenzusters en de slotzusters. Sinds 1989 dient het pand als alternatief gezondheids- en meditatiecentrum.

Waardering

Het voormalige klooster met kapel is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de stichting van nieuwe vestigingen van oude orden in stedelijke kernen. Het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het klooster in de late negentiende eeuw. Het pand is van architectuurhistorisch belangvanwege de uiterst sobere stijl en detaillering, karakteristiek voor de clarissen en tevens vanwege de plaats in het oeuvre van de architect. Het gebouw is waardevol vanwege de samenhang tussen exterieur en interieur. Het pand heeft bijzondere betekenis vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van de stad. Het gebouw is waardevol vanwege de gaafheid van in- en exterieur.