Inleiding

Complex van voormalig INTERNAAT voor verstandelijk gehandicapten, thans zorgcentrum, bestaande uit het HOOFDGEBOUW en de KAPEL met verbindingsgangen. Opgetrokken in Amsterdamse Schoolstijl met motieven van de Overgangsstijl.

Het is gesticht in 1925 door de Zusters Dochters van Maria en Joseph, ofwel de Zusters van de Choorstraat, en nog in hetzelfde jaar van het doofstommeninstituut te Sint-Michielsgestel overgeplaatst naar Udenhout. Het werd gevestigd in het huis aan de Schoorstraat(RM 521140), geschonken door Willem van Iersel.

Tussen 1927 en 1929 werden hiernaast enkele vleugels en een hoofdgebouw opgericht, naar ontwerp van het Bossche bureau van J.J.M. van Halteren, de huisarchitect van de zusters. De uitvoering was van de Utrechtse aannemer Gebrs. van Lieshout.

De eerste steen van het centrale hoofdgebouw werd gelegd op 16 juni 1928. De kapel werd later gebouwd, de inzegening vond plaats in 1935.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de zorg voor geestelijk gehandicapten door katholieke congregaties en als voorbeeld van de typologische vernieuwing van dergelijke gebouwen in het interbellum. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van de wijze waarop de architect breekt met de neogotiek en zich aanpast aan gewijzigde opvattingen in de zwakzinnigenzorg. Het is tevens een markant voorbeeld van de toepassing van verstrakte motieven van de Amsterdamse School, met name in de beeldbepalende torencompositie. Het heeft ensemblewaarden vanwege de ligging aan een der 'kruisstraten', die het oude centrum van Udenhout vormen. Het is uitwendig gaaf gebleven en vanwege vormentaal en detaillering als katholiek gesticht zeldzaam.