Inleiding

Het complex aan de Berkenheuveldreef bestaat uit een Joodse BEGRAAFPLAATS en een POORTGEBOUW met woonhuis. De begraafplaats heeft een geschiedenis die tot in de 12de eeuw teruggaat: volgens de Kroniek van St. Geertrui werden reeds in 1164 joden uit Den Bosch vervolgd en vermoord op de Vughtse hei: in de volksmond werd deze plaats dan ook "Jodenkerkhof" genoemd. In 1790 werd de grond door twee joodse kooplieden uit 's-Hertogenbosch aangekocht, met als doel hier een begraafplaats aan te leggen. De oudste nog aanwezige zerken op deze begraafplaats dateren uit het begin van de negentiende eeuw. Oorspronkelijk was sprake van een omheining in de vorm van een aarden wal of sloot, maar heden wordt de begraafplaats omgeven door een moderne betonnen muur met een ijzeren ingangshek. Van het complex worden het POORTGEBOUW, daterend uit 1855, de aanleg van de BEGRAAFPLAATS en een Neo-gotisch GRAFMONUMENT voor de familie Hartogensis, daterend uit het midden van de negentiende eeuw, beschermd.

Waardering

Het complex is van algemeen belang en bezit cultuurhistorische waarde als uitdrukking van geestelijke en sociaal-economische ontwikkelingen: het illustreert de groei van de Joodse gemeenschap in Vught en 's-Hertogenbosch in de negentiende eeuw en de Joodse begrafenisgebruiken in deze periode. Het complex is van architectuurhistorisch/ kunsthistorisch belang vanwege de esthetische kwaliteiten van een aantal grafmonumenten en het poortgebouw. Het complex heeft ensemblewaarde wegens de wijze van inrichting en voorzieningen. Het complex is ten slotte van belang vanwege gaafheid en typologische zeldzaamheid.