Inleiding

Het LANDHUIS "Huize Bergen" met KOETSHUIS is gelegen in een park in landschappelijke stijl, op de hoek van de Boxtelseweg en de Glorieuxlaan. Het complex werd in 1915 opgetrokken in een Traditionalistische stijl, met invloed van de Nieuw-Historiserende stijl, geïnspireerd op Engelse landhuizen en het 17e-eeuwse Hollandse classicisme en elementen van de Um 1800- stijl. Landhuis en koetshuis zijn uitgevoerd naar ontwerp van architect J. Hanrath. Het landhuis verving een uit de negentiende eeuw daterend landhuis van de het echtpaar Fentener van Vlissingen. In 1928 kwam het landgoed in bezit van het echtpaar W. en C.E. van Beuningen. Langs de ingang tot het park twee bakstenen pijlers. In het park een beeld van Jozef met kind (c. 1950) en van een amazone (signatuur I.B. Xavery, 1725).

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als illustratie van het belang van Vught als belangrijke landelijke nederzetting met vele landgoederen nabij 's-Hertogenbosch. Het pand heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een landhuis en koetshuis in traditionalistische stijl en door de plaats die deze innemen in het werk van Hanrath: het landhuis heeft een beduidend strakker ontwerp dan zijn overige landhuizen. Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de bijzondere visuele samenhang tussen groenaanleg en bebouwing en vanwege de stilistische samenhang van de verschillende gebouwen onderling.