Inleiding.

In Neer Andel waar de Hoofdgraaf samenkomt met de Neerandelseweg, ligt in de zuidwestelijke hoek het boerderijcomplex 'IN DEN DOORN', bestaande uit een WOONHUIS (1) en SCHUUR (2). Het woonhuis uit 1901 verving een oudere bouw die met de huidige schuur dateert uit het vierde kwart van de negentiende eeuw. Het complex is omgeven door een tuin met op de kruising een voortuin met diverse hoge bomen en een centraal geplaatste zonnewijzer op sokkel. Het erf is rondom aan de weg begrensd door een slootje met aan de Hoofdgraaf een bruggetje met smeedijzeren hekje naar de ingang van het huis, aan de Neer Andelseweg een dam met groter dito hek naar de inrijweg van de schuur. Het woonhuis vertoont elementen van de Chalet-stijl. Aan de Hoofdgraaf, van oudsher de verbinding met lintbebouwing tussen Op Andel en Neer Andel, ligt juist voor de kruising met de huidige Neer Andelseweg het rijksmonument St. Romboutstoren, restant van een veertiende-eeuwse kerk. Het complex 'IN DEN DOORN' ligt daar tegenover.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de ontwikkeling van de landbouw in de streek en vanwege de typologie van de villa-boerderij. Het bezit architectuurhistorische waarde vanwege de eenvoudige, maar harmonieuze stijl van de boerenschuur en de invloed van de eigentijdse stijl op het platteland in de architectuur van het woonhuis. Verder vanwege de esthetische kwaliteit van het geheel en de onderdelen in het bijzonder. Het complex heeft ensemblewaarde als villa-boerderij met de omliggende tuin met hoge bomen en sloot met bruggetjes, en verder als karakteristiek onderdeel van de bebouwing aan een kruising van wegen in de directe nabijheid van een rijksmonument. Het is bijzonder gaaf bewaard gebleven en bijzonder zeldzaam.