Inleiding.

De Amaliahoeve, HERENBOERDERIJ uit 1938 in de polder Kwestieus, die deel uitmaakt van de Brabantse Biesbosch, bestaat uit een blokvormig woonhuis in Traditionalistische stijl en een in Delftse Schooltrant opgetrokken landbouwschuur. De eveneens tot het complex behorende landarbeiderwoning uit ca. 1910 valt buiten de bescherming. De boerderij dient thans gedeeltelijk als zomerhuis, de schuur heeft nog een landbouwfunctie.

Omschrijving.

Beide gebouwen liggen deels in en op de dijk gebouwd, in elkaars verlengde aan de noordelijke oever van een kreek en zijn alleen per boot via een betonnen aanlegsteiger toegankelijk.

Waardering.

Het boerderijcomplex is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in de Brabantse Biesbosch en de daarmee samenhangende ontginningen en inpolderingen, het is van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de boerderij in het Interbellum. Architectuurhistorisch is het pand van belang vanwege de representatieve stijl en ornamentiek, het gebruik van van elders afkomstige oudere onderdelen en de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur.

De boerderij met schuur is belangrijk vanwege de gaafheid van het in- en exterieur en is als zodanig zeldzaam.