Inleiding.

De voormalige SUIKERFABRIEK waarvan de kern dateert uit 1871 is gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele stijl. De gebouwen zijn nadien versoberd door witte bepleistering en beschildering. In de loop van de tijd is het complex herhaaldelijk gewijzigd en aangepast aan de bedrijfsvoering. Er zijn drie onderdelen te onderscheiden, die naar functie niet nader gespecificeerd kunnen worden, respectievelijk onderdeel 1, onderdeel 2 en onderdeel 3.

Omschrijving.

De relatief hoge fabriek is gelegen tussen de dijk -die tot de eerste verdieping reikt- en de rivier de Mark, in het overigens vlakke landschap. Zij is in 1871 opgericht als C.V. Hoendervangers en Co. en werd in 1873 gewijzigd in N.V. Beetwortelsuikerfabriek Sint Antoine. De toenmalige direkteur J.F. Vlekke was landelijk bekend vanwege zijn sociale en patriarchale bedrijfsvoering en speelde een belangrijke rol in de opkomst van de coöperatieve beweging in de suikerindustrie. In 1921 is produktie van suiker gestaakt vanwege de hevige concurrentie. Na die tijd is er een conservenindustrie in het complex gevestigd geweest. Nu zijn er een draadstripbedrijf en een metaalbewerkingsbedrijf gevestigd.

Waardering.

De suikerfabriek is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorische waarde als illustratieve vertegenwoordiger van de geschiedenis van de Nederlandse suikerindustrie, die een belangrijke concentratie kende in het noordwesten van de provincie Noord-Brabant (De Suikerhoek) en als voorbeeld van het type vroege suikerfabriek. Zij heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van fabrieksbouw in Ambachtelijk-Traditionele stijl. Zij heeft bouwhistorische waarde vanwege de toegepaste constructies en bouwmaterialen. Zij heeft ensemblewaarde vanwege de markante ligging in het landschap, langs de rivier de Mark. Zij is relatief gaaf behouden en zeldzaam als voorbeeld van het type vroege suikerfabriek in Nederland.