Inleiding.

De KERK met PASTORIE van de H. Jozef te Noordhoek is een complex van een driebeukige pseudobasiliek met tweelaags pastorie in Expressionistische stijl, uitgevoerd in 1921 naar ontwerp van Dom. Paul Bellot O.S.B., met medewerking van H.C. van de Leur.

Omschrijving.

Het laag gehouden, maar door het langgerekte kerkdak in het landschap opvallende, complex vormt het middelpunt van het aan de dijk gelegen agrarische kerkdorp Noordhoek. De in dezelfde stijl naar plannen van HC. van de Leur uitgevoerde voormalige dorpsschool is sterk gewijzigd en valt buiten de bescherming.

Waardering.

Het complex van kerk en pastorie is van algemeen belang. Het geheel heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het kerkelijk erf in het Interbellum. Het heeft architectuurhistorisch belang door de zeer bijzondere stijl en de detaillering in baksteen. Het geheel is tevens van belang als voorbeeld bij uitnemendheid van het oeuvre van de architect Bellot, met name door de compositie en de polychrome baksteen, die bij uitstek zijn architectuuropvattingen tonen. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling van het kerkdorp. Het is van belang vanwege de zeer grote architectuurhistorische en bouwtechnische zeldzaamheid.