Inleiding

VILLA met TUINHUIS gebouwd in 1899 in opdracht van de bankier H. Groeneveld naar waarschijnlijk een ontwerp van J. Timmer in een Eclectische stijl met Chalet- en Art Nouveaustijl elementen. In 1940 werden de kelderdeuren vervangen door nieuwe en in 1947 werd aan de achterzijde een dakkapel geplaatst en werd de garage ondergebracht in het souterrain. Het interieur verkeer zowel qua indeling als qua onderdelen in opvallend gave staat. In de gekleurde glas-in-lood vensters zijn fraaie bloemmotieven in Art Nouveaustijl verwerkt.

Het complex is beeldbepalend gelegen op een zeer ruim perceel op de hoek van de Emmastraat en de Burg. Venemastraat. Middels twee fronten presenteert het pand zich naar beide straten en vormt in combinatie met de eveneens beschermde buurpanden (Emmastraat 5 en 9) een fraai stedenbouwkundig ensemble. Het tuinhuis is gelegen aan de zuidzijde van de villa waar tevens een monumentale beukenboom staat. Het perceel wordt van de openbare weg gescheiden door een (deels vernieuwd) eenvoudig uit omstreeks 1899 stammend ijzeren HEK.

Waardering

Villa met (deels vernieuwd) hek en tuinhuis van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een villa met tuinhuis uit 1899 in de provincie Groningen in een Eclectische stijl

- vanwege de opvallende vormgeving en fraaie detaillering van zowel villa als tuinhuis

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het complex en de samenstellende onderdelen