Inleiding

COMPLEX bestaande uit een Gotisch KERKGEBOUW uit de eerste helft van de zestiende eeuw en een Neo-Classicistische PASTORIE uit 1894. De kerk en de pastorie vertonen geen stilistische verwantschap.

Omschrijving

De kerk is vrij gelegen in het historische centrum van Schipluiden, aan de kop van de tegenwoordige lintbebouwing, in een bocht van de Gaag. Rondom de kerk is een open ruimte, waaraan onder andere ook de pastorie, met de voorgevel gericht naar de kerk, is gelegen. De pastorie is eveneens vrij gesitueerd.

Waardering

Het complex is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde als representatieve uiting van een geestelijke stroming.

Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke en functionele relatie die de kerk en de pastorie met elkaar onderhouden.

Het complex is van algemeen belang vanwege stedebouwkundige waarde wegens de beeldbepalende ligging aan de kop van de Schipluidense lintbebouwing.

Het complex is gaaf in hoofdvorm en in onderdelen.