Inleiding

Zomerhuis (WOONHUIS) 't Sonnehuijs en het bijbehorende BOTENHUIS werden in 1919 ontworpen door de architect H. Hellendoorn in samenwerking met de opdrachtgever K.J. van der Burg. Beide panden werden in 1920 voltooid in een aan de Engelse Landhuisstijl verwante bouwstijl met boerderij-elementen. Het zomerhuis deed in de zomer dienst als vakantie-woning en buitenhuis voor de familie in Den Haag. Kort na de oplevering is de keuken van het huis aan de achterzijde uitgebreid. Terrassen die met name aan de voorzijde zijn gesitueerd, zijn door de architect gebruikt om het hoogteverschil in het terrein op te lossen.

Het voormalige botenhuis stond oorspronkelijk aan het uiteinde van een brede sloot. Deze is inmiddels drooggelegd, waardoor het botenhuis omgeven is door het gazon. De oorspronkelijke dakbedekking van het botenhuis is vervangen door golfplaat.

Omschrijving

t' Sonnehuijs staat in de Hofpolder met de voorgevel naar het zuidoosten aan het Spriet, een vaart die uitkomt in de Kager Plassen. Links van het huis (zuidwestelijk) staat het voormalige boothuis. Op een witgeschilderde pijler voor het huis staat een ijzeren lantaarn.

Waardering

't Sonnehuijs en bijbehorende boothuis zijn van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de ontwikkeling van het toerisme rond de Kager Plassen in de eerste decennia van de twintigste eeuw.

Het huis en het botenhuis zijn van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde wegens de aan de Engelse landhuisstijl verwante bouwstijl, vermengd met boerderij-elementen.

In stedebouwkundig opzicht is het complex van algemeen belang vanwege de beeldbepalende ligging op een eiland aan de Kager Plassen.

Het zomerhuis en botenhuis zijn in hoge mate gaaf.