Complexomschrijving

Dit COMPLEX, bestaande uit de voormalige R.K. PASTORIE (1) en een KOETSHUIS met aangebouwde tuinmuur (2) bevindt zich aan de zuidzijde van de Pastoriestraat op één lijn met de voormalige oranjerie van Huize Baak, de voormalige schuurkerk uit 1836 en de grote kerk. De pastorie en het koetshuis zijn waarschijnlijk rond 1890 gebouwd door A. Tepe. De pastorie is gebouwd in een aan het Neoclassicisme refererende bouwstijl, het koetshuis in Neorenaissance stijl. Het complex valt op door de rijke en gaaf bewaard gebleven detaillering zoals onder andere de gepleisterde hoekpilasters, fries en de gecorniste kroonlijst van de pastorie en de gemetselde tandlijsten en trapgevel van het koetshuis. Aan het koetshuis bevindt zich nog een groot deel van de oorspronkelijke tuinmuur die diende ter afscheiding van het perceel. De voormalige pastorie met koetshuis vormt een waardevol element in het bebouwingsensemble rondom Huize Baak en de R.K. kerk.

Waardering

- van architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard voorbeeld van een pastorie met koetshuis in Neoclassicistische- en Neorenaissance-stijl. Het complex valt op door hoogwaardige esthetische kwaliteiten zoals onder andere de gave verhoudingen en de rijke ornamentiek. Karakteristiek zijn onder andere de rijke bepleistering, de gemetselde tandlijsten en de opvallende houten klokkestoel op het dak van de pastorie.

- van stedebouwkundige waarde door de prominente situering in het historische gebied rondom Huize Baak, direct tussen de R.K. kerk en de voormalige oranjerie. De deels nog aanwezige tuinmuur versterkt de ensemblewaarde. Het complex vormt een belangrijk historisch ensemble met de schuurkerk en de R.K. kerk.

- van cultuurhistorische waarde als onderdeel van de historisch gegroeide bebouwing rondom huize Baak. De resterende bebouwing is een goed bewaarde afspiegeling van de sociaal/economische ontwikkeling van de plaats Baak. Het complex vormde samen met de schuurkerk en de R.K. kerk het religieuze centrum van Baak.