Inleiding

Complex bestaande uit een DWARSHUISBOERDERIJ, BIJSCHUUR en TUIN. De Oldambtster DWARSHUISBOERDERIJ is gebouwd in 1890 in opdracht van E. Botjes in een Eclectische bouwtrant. In 1907 is achter de boerderij een BIJSCHUUR geplaatst.

Het complex is deels omgracht en is markant gelegen aan de doorgaande weg van Midwolda naar Oostwold, in het boerderijenlint dat is aangewezen als gebied met bijzondere waarden. Bij de boerderij hoort een TUIN met aanleg in Landschapsstijl, ontworpen door kweker Ten Have uit Midwolda. Een oprijlaan leidt aan de westzijde naar tuin en achtererf. Dit type landschapstuin - in het Gronings aangeduid als "slingertûne" was in de tweede helft van de negentiende eeuw en het eerste kwart van de twintigste eeuw zeer populair in het Oldambt. Veel ontwerpen waren van de hand van de tuinarchitecten G. en J. Vroom uit Glimmen.

Waardering

Complex bestaande uit een dwarshuisboerderij met bijschuur en tuin van algemeen belang vanwege cultuur-, architectuur- en tuinhistorische waarde

- als voorbeeld van een boerderijcomplex uit omstreeks 1900

- vanwege de typerende inrichting van het complex

- vanwege de ruimtelijk-visuele en functionele relatie van de samenstellende onderdelen

- vanwege de markante ligging aan de doorgaande weg van Midwolda naar Oostwold, in het boerderijenlint dat is aangewezen als gebied met bijzondere waarden.