Inleiding

COMPLEX bestaande uit een Oldambtster VILLABOERDERIJ en KOETSHUIS met ingebouwde dienstwoning en stallen. Het voorhuis van de villaboerderij is gebouwd in 1865 in opdracht van G.P. ter Haseborg door architect E.D. van der Voort uit Winschoten in een Eclectische stijl. De schuur is ouder en stamt uit 1836. De achtergevel van de schuur is deels opnieuw opgemetseld, tevens zijn er nieuwe ramen en deuren in geplaatst. Het perceel wordt van de openbare weg gescheiden door een eenvoudig uit omstreeks 1865 stammend ijzeren HEK van de Groninger IJzer- en Metaalgieterij; een beweegbaar deel aan de linkerzijde verschaft toegang tot de entree. De oprijlaan, gelegen aan de rechterzijde, wordt gemarkeerd door twee uit omstreeks 1865 stammende aangesmeerde rechthoekige HEKPIJLERS; de ontbrekende openslaande delen zijn door de eigenaar bewaard.

Het tegenoverliggende koetshuis, gelegen op de hoek van de Oosterstraat en Laan 1509, is gebouwd in 1875 in opdracht van G.P. Ter Haseborg in een Ambachtelijk-traditionele stijl met in de voorgevel Neo-Classicistische elementen. Het interieur is in de loop der tijd geheel gewijzigd. Tevens is in de achtergevel een nieuwe schuifpui gezet en is deels op het achterhuis een nieuwe kap geplaatst.

Het complex is beeldbepalend gelegen aan de Oosterstraat.

Waardering

Villaboerderij met hek en hekpijlers en tegenovergelegen koetshuis met ingebouwde dienstwoning en stallen van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een villaboerderij met oudere schuur en koetshuis uit het derde kwart van de negentiende eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de opvallende vormgeving en detaillering van het complex

- vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van het complex