Complexgegevens

Complexnummer
522273

Omschrijving

Inleiding

Complex de Leuvebrug werd in 1937 gebouwd in opdracht van de Dienst Gemeentewerken Dordrecht en omvat een vaste VERKEERSBRUG van het type boogbrug en een BRUGWACHTERSHUISJE. Al in 1284 lag op deze plek over de Leuvehaven de eerste van een reeks bruggen, de zogenaamde "Melckbrugge". De huidige brug verving de vorige omdat die te smal was geworden voor het autoverkeer.

Het geheel is ontworpen in een aan de Delftse School verwante traditionalistische stijl door de architect A.J. Argelo, die in dienst was van Gemeentewerken. Aan de architect H. van der Kloot Meijburg werden adviezen gevraagd over de vormgeving van het complex, omdat het op een karakteristiek punt in het oude stadsgezicht lag. De brugsculpturen zijn van de hand van de beeldhouwer Hildo Krop (1884-1970) en stellen de Middeleeuwse activiteiten ter plaatse voor.

Omschrijving

Het complex bestaat uit een verkeersbrug en een brugwachtershuisje. De boogbrug ligt op de overgang van de Leuvehaven (die in verbinding staat met de Oude Maas) en de Voorstraathaven. De brug vormt de verbinding tussen de Prinsenstraat, Suikerstraat en Voorstraat aan de zuidzijde met de Lange Geldersekade, Korte Geldersekade en Pottenkade aan de noordkant.

De brug is geschikt voor verkeer en voetgangers. Het brugwachtershuisje staat aan de zuidwestkant van de brug, met de langsgevel parallel aan de Leuvehaven en met de achtergevel richting Oude Maas. Tussen Leuvehaven en het brugwachtershuisje bevindt zich een trap naar het water. De brugleuning is hier doorgetrokken in een kademuur. Ook langs de Pottenkade loopt de brugleuning verder door als muur langs het water.

Waardering

Het complex de Leuvebrug is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde: als gaaf en representatief voorbeeld uit het oeuvre van de Dordtse architect Argelo, verfraaid door het beeldhouwwerk van de beeldhouwer Hildo Krop en als voorbeeld van een brug met brugwachtershuisje uitgevoerd in een aan de Delftse school verwante traditionalistische stijl, een kenmerkende stroming in de Nederlandse architectuur.

Het brugcomplex de Leuvebrug is van algemeen belang vanwege de stedebouwkundige waarde: gelegen op een beeldbepalende plaats tussen de Leuve- en de Voorstraathaven en vanwege de samenhang met de omliggende bebouwing.

Het brugcomplex de Leuvebrug is van algemeen belang vanwege de hoge mate van gaafheid in hoofdvorm, het materiaalgebruik en de detaillering.