Inleiding

Het complex van WOONHUIS van het type herenhuis met aangebouwde garage en TUINHUISJE werd vlak voor de Tweede Wereldoorlog gebouwd in opdracht van de bankdirecteur Van Gijn, door vrijwel uitsluitend Dordtse aannemers en ambachtslieden.

Het complex is opgetrokken in een Interbellum stijl en was oorspronkelijk voorzien van een zeer grote tuin. Het complex is beeldbepalend gelegen langs de Albert Cuypsingel.

Omschrijving

Complex van woonhuis en tuinhuisje. Het woonhuis is met de voorgevel op het noorden gericht. Aan de westkant van het huis loopt een steeg die aan de tuin- en straatzijde wordt afgesloten door een boogvormige deur. Aan de oostzijde is de garage aan het huis vastgebouwd. Naast deze garage loopt aan de oostzijde wederom een steeg, die naast de garage is overdekt en waartoe men toegang krijgt door een boogvormige deur aan de straatkant. Het tuinhuisje staat ten zuidoosten van het huis.

Waardering

Het complex is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde: als herkenbare uitdrukking van een herenhuis met garage en tuinhuis uit het interbellum en als woning van de bankdirecteur Van Gijn, lid van een voor Dordrecht van groot belang zijnde familie.

Het complex is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde: als gaaf en representatief voorbeeld van een complex in een Interbellum stijl, met een sober doch gaaf interieur.

Het complex heeft ensemblewaarden vanwege de beeldbepalende ligging langs de Singel.

Het complex is van algemeen belang vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van de hoofdvorm, de detaillering en het materiaalgebruik.

Het complex is van algemeen belang vanwege de zeldzaamheid: er zijn niet veel gave Interbellum woonhuizen met garage en tuinhuis in deze stijl in Nederland.