Inleiding.

Het complex, bestaande uit vier aaneengesloten WOONHUIZEN, is gelegen aan de westelijke zijde van de Van der Does de Willeboissingel, op de hoek Van der Does de Willeboissingel - Luybenstraat. De woonhuizen, die karakteristiek zijn voor de laat 19de-eeuwse bebouwing in de uitbreidingswijk 't Zand, werden ontworpen door architect P. Th. Stornebrink. Het blok met woonhuizen werd opgetrokken in 1896. De woonhuizen vertonen de vormentaal van het Eclecticisme, met elementen van de Neo-Renaissance.

Omschrijving.

Het blok met woonhuizen heeft een globaal rechthoekige plattegrond, met een afgeronde noordoostelijke hoek in het pand Van der Does de Willeboissingel 6. De woonhuizen hebben onderling verschillende plattegronden en gevelindelingen. Wat betreft de architectonische detaillering is er echter sprake van een eenheid. De woonhuizen 8 - 10 tellen twee bouwlagen plus souterrain, het woonhuis op de hoek Van der Does de Willeboissingel - Luybenstraat (Van der Does de Willeboissingel 6-7) drie bouwlagen. De woonhuizen hebben aan de achterzijde smalle, ondiepe tuinen.

Waardering.

Het complex met woonhuizen is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling: het is illustratief voor de bebouwing met luxueuze herenhuizen langs de hoofdstraten van de laat 19de-eeuwse uitbreidingswijk 't Zand. Het complex heeft architectuurhistorische waarde door de Eclectische stijl, karakteristiek voor de laat 19de-eeuwse bebouwing in de uitbreidingswijk 't Zand en door de rijke detaillering, schilderachtige opbouw en het materiaalgebruik. Voorts is het van belang vanwege de plaats die het inneemt in het werk van architect P.Th. Stornebrink, die een belangrijk aandeel heeft gehad in de architectonische invulling van 't Zand. Het complex heeft ensemblewaarde vanwege het belang van de woonhuizen voor het aanzien van 't Zand. Het complex is van belang vanwege de gaafheid van het bouwblok.