Inleiding

Het ROOMS KATHOLIEK COMPLEX in Kranenburg bestaat uit de volgende complexonderdelen: 1. De R.K. KERK ST. ANTONIUS 2. DE PASTORIE De kerk en de pastorie zijn gebouwd door P.J.H. Cuypers in de stijl van de neogotiek. De bouw van de kerk is begonnen in 1856 en voltooid in 1867. De kerk, een driebeukige kruisbasiliek met westtoren, maakt deel uit van de eerste periode in het oeuvre van Cuypers, waarin hij zich voornamelijk liet inspireren door de Franse 13de-eeuwse hooggotiek. De pastorie, die d.m.v. een gang is verbonden met de kerk, is gebouwd in 1868. De pastorie bestaat uit een voorhuis en een achterhuis, waar onder meer de vertrekken van de huishoudster waren. Het achterhuis is in 1911, 1925 en 1936 uitgebreid. Het complex is tot stand gekomen op initiatief en met de grote financiële steun van Josephine Barones van Dorth tot Medler en haar broer Theodoor.

Het complex ligt aan de Ruurloseweg, de ca. 1832 verharde straatweg van Zutphen naar Winterswijk. De kerk ligt in de lengterichting evenwijdig aan de weg. Rechts van de kerk ligt de pastorie. Links van de kerk bevindt zich een Franciscanerklooster uit 1902. Links hiervan ligt de school met onderwijzerswoning uit 1881, eveneens tot stand gekomen met de steun van de barones. De R.K. begraafplaats, gesticht omstreeks 1830 door de ouders van de barones, ligt schuin tegenover het complex in een zijstraat van de Ruurloseweg. Kranenburg was vanaf de 17de eeuw het centrum van de katholieke eredienst van de parochie Vorden. De katholieke gelovigen van Vorden kerkten eerst in een kapel op het Medler en later in de schuurkerk op den Kranenberg', waarvan later de naam Kranenburg is afgeleid. In 1834 werd door de ouders van de barones een nieuwe kerk gebouwd, links van de huidige kerk. Deze kerk werd afgebroken na de voltooiing van de huidige kerk. De pastorie en de kerk liggen in een grote tuin met grote oude bomen, die van de straat wordt gescheiden door een smeedijzeren hekwerk.

R.K. PAROCHIECOMPLEX uit 1856-1868 naar ontwerp van P.J.H. Cuypers.

-\tVan architectuurhistorische waarde als een goed en gaaf voorbeeld van een neogotisch parochiecomplex met esthetische kwaliteiten in het ontwerp zoals goede verhoudingen en een bijzondere detaillering. Het complex maakt deel uit van de eerste periode in het oeuvre van P.J.H. Cuypers, waarin hij zich vooral liet inspireren door de 13de-eeuwse Franse gotiek.

-\tVan stedenbouwkundige waarde vanwege de markante ligging in het dorp Kranenburg aan de grote weg van Zutphen naar Winterswijk.

-\tVan cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming als parochiecomplex in een Rooms Katholieke enclave in de gemeente Vorden en als voorbeeld van een Rooms Katholiek complex dat gesticht en gefinancierd is door de plaatselijke adellijke familie.