Inleiding

Rooms-katholiek complex, bestaande uit een PAROCHIEKERK toegewijd aan Onze Lieve Vrouw Geboorte en een CALVARIE- annex BAARHUISJE. Beide bouwwerken zijn in 1877-1879 gebouwd naar ontwerp van architect G. te Riele Wzn. (1833-1911) in neogotische-stijl. De uitvoering was in handen van aannemer W.J. Kolkert uit Deventer voor de som van fl. 38.359,--. Te Riele bouwde in de 19de eeuw een twintigtal neogotische kerken in voornamelijk Overijssel en Gelderland. De Lentse kerk is van het type kruisbasiliek met westtoren. Vermoedelijk heeft Te Riele ook de oorspronkelijke pastorie ontworpen. De huidige pastorie dateert van na de Tweede Wereldoorlog. Het H. Hartbeeld op het kerkplein is afkomstig van Huize Jozef te Lent en is hier in 1997 geplaatst. De pastorie en het beeld vallen buiten de bescherming.

Het rooms-katholieke parochiecomplex bevindt zich in de bebouwde kom van Lent en is gesitueerd aan de oostzijde van de Pastoor van Laakstraat. Direct evenwijdig aan deze straat loopt de snelweg Nijmegen - Arnhem. De kerk is met de voorgevel (toren) gericht naar genoemde verkeerswegen. Voor de kerk bevindt zich een plein met oude kastanjeboom. Aan de noordzijde van het plein staat de pastorie. Aan de zuidzijde van het plein en de kerk is een begraafplaats aangelegd. Midden op de begraafplaats staat het calvarie- annex baarhuisje. De begraafplaats zelf valt niet onder de bescherming.

Rooms-katholiek complex, bestaande uit een PAROCHIEKERK en een CALVARIE- annex BAARHUISJE.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een rooms-katholiek parochiecomplex uit het laatste kwart van de 19de eeuw naar ontwerp van de architect G. te Riele Wzn. Beide complexonderdelen zijn van belang wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp in neogotische stijl: gave verhoudingen, goed materiaalgebruik en karakteristieke ornamentiek.

- Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van de historisch gegroeide dorpskern van Lent. Op zichzelf èn in relatie met de identiek georiënteerde hervormde kerk even verderop aan de Pastoor van Laakstraat, is het complex van bijzondere betekenis voor het aanzien van Lent. De kerk en het bijgebouwtje vormen een ensemble.

- Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, in casu de emancipatie in de tweede helft van de 19de eeuw van de katholieke geloofsgemeenschap in Lent.