Inleiding

Dit HERENHUIS met GARAGE en lage TUINMUUR werd in 1906, in opdracht van H.F.A. Peltzer ontworpen door architect W.J. MAURITS op de hoek van de Prins Hendrikstraat en de Canisiussingel/Oranjesingel. In 1921 werd door bouwkundige M. Thunissen een GARAGE achter het pand gebouwd. Het pand heeft al geruime tijd een kantoorfunctie. Sinds 1969 is Van Lanschot Bankiers in het pand gevestigd. De Oranjesingel en de Prins Hendrikstraat liggen in het van gemeentewege beschermde Singelgebied van Nijmegen. De Oranjesingel en de daarop uitkomende straten kenmerken zich door aaneengesloten bebouwing met soms rijk gedecoreerde herenhuizen uit de periode rond 1900. De huizen zijn veelal door kleine voortuinen en ijzeren hekwerken van de straat gescheiden. Bij dit aan drie zijden vrijstaande hoekpand is het hekwerk vermoedelijk verdwenen, maar is het lage bakstenen voetmuurtje daarvan ervan gebleven. Architect Maurits ontwierp het pand in OVERGANGSARCHITECTUUR, een stijlbenaming voor een bouwstijl waarin wat meer traditionele invloeden worden vermengd met nieuwere elementen. De vernieuwende elementen zijn bij dit pand onder meer te vinden in de asymmetrische indeling van de gevels, de sierbanden in verblendsteen en de zorgvuldig vormgegeven entreepartij aan de Prins Hendrikstraat. Hoewel jonger, verwijst de garage naar een oorspronkelijke historisch gegeven waarbij bij dit soort panden vaak koetshuizen en garages waren gesitueerd.

Waardering

Complex, bestaande uit een door W.J. Maurits ontworpen HERENHUIS met een laag tuinmuurtje uit 1906 en een GARAGE van M. Thunissen uit 1921.

- Van architectuurhistorische waarde als goed bewaard voorbeeld van een herenhuis in een Overgangsstijl die typerend is voor een deel van de bebouwing aan de Singels in Nijmegen. Deze architectuur bevat vernieuwende elementen, gecombineerd met de wat traditionelere invloeden. Kenmerkend voor dit hoekpand zijn de zorgvuldig uitgewerkte, asymmetrisch ingedeelde en met verblendsteen gedecoreerde, gevels en de rijk gedetailleerde houten onderdelen van onder meer de entreepartij en de balkons. De combinatie van het huis met oorspronkelijke interieuronderdelen, de garage en tuinmuurtje verlenen het geheel een oorspronkelijk karakter.

- Van stedenbouwkundige waarde binnen het bescherming genietende deel van de binnenstad van Nijmegen, vanwege de markante en in de architectuur vertaalde hoekligging en vanwege de ensemblewaarde met de panden in de aaneengesloten zuidelijke gevelwand van de Oranjesingel en het verlengde daarvan, de Canisiussingel.

- Van cultuurhistorische waarde als herkenbaar element uit een maatschappelijke ontwikkeling. Het pand is gebouwd als huisvesting voor de nieuwe en kapitaalkrachtige stedelijke elite, die zich bij voorkeur vestigde in kapitale herenhuizen in de nieuw aangelegde straten rond de oude stad; een stadsuitbreiding die met het verwijderen van de vestingwerken aan het eind van de 19de eeuw mogelijk was geworden.