Omschrijving

COMPLEX bestaande uit de R.K. KERK (1), toegewijd aan H. ALPHONSUS DE LIGUORI, gebouwd in de jaren 1898-1900 naar ontwerp van architect C. Franssen, en de pastorie (2) uit 1900, vermoedelijk eveneens naar ontwerp van architect C. Franssen gebouwd.

De neo-romaanse kerk bestaat uit een driebeukige kruisbasiliek met zeer korte transeptarmen en een klokkentoren op de viering. De lengte-as van de kerk loopt in noord-zuid richting, zodanig dat het priesterkoor naar het zuiden is gewend en de ingangsgevel naar het noorden. De kerk is gebouwd in 1898-1900 en is gelegen aan een diep voorplein. Er zijn slechts twee schiptraveeen uitgevoerd in plaats van de geplande drie traveeen met een door twee toren gedomineerde ingangspartij. In 1934 werd een door twee kapellen geflankeerde 'voorlopige' portaalruimte toegevoegd. Dit verklaart de aanwezigheid van het vrij diepe voorplein aan de Zandstraat. De kerk is opgetrokken in baksteen. Natuursteen is toegepast voor het basement, de cordonlijsten en dekplaten.

Aan de voorzijde, links van de kerk is de in 1920 gebouwde pastorie gesitueerd. In 1952 werd tegen de rechterzijgevel een erker geplaatst. De siertuin van de pastorie wordt aan de voorzijde omgeven door een laag, bakstenen muurtje. De pastorie is opgetrokken in baksteen. Natuursteen is gebruikt voor de cordonlijsten, vensterbanken en diverse details.

Complexwaardering:

COMPLEX, bestaande uit de R.K. KERK H. ALPHONSUS DE LIGUORI en een PASTORIE, gebouwd in de jaren 1898-1900

- van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een kerkelijk complex van rond de eeuwwisseling. De complexonderdelen zijn gaaf bewaard gebleven en vormen samen een goed voorbeeld in de typologische ontwikkeling van een dergelijk kerkelijk complex. Beide complexonderdelen zijn waarschijnlijk door dezelfde architect gebouwd.

- van stedenbouwkundige waarde vanwege het silhouet van het dorpsbeeld en de ongeschonden relatie die de complexonderdelen met elkaar hebben.

- van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming van het complex, die verbonden is met een religieuze ontwikkeling binnen een stedelijke of dorpsstructuur.