Inleiding

COMPLEX `De Lathmer' bestaande uit een LANDHUIS (1) en een DIENSTGEBOUW (2) gebouwd in 1911 en 1919 naar ontwerp van de Gebr. M.A. VAN NIEUKERKEN en J. VAN NIEUKERKEN in opdracht van C. Crommelin. Nadat het bestaande buitenhuis `De Lathmer' in 1911 tot op de grond was afgebrand, gaf de eigenaar Claude Crommelin het bureau Van Nieukerken de opdracht voor de herbouw van een `echt Hollands' huis in neo-renaissance stijl. Na de capitulatie is de schade aan het huis hersteld door het bureau Van Nieukerken uit het geld van een schadevergoeding.

Omschrijving

Het LANDHUIS (1) met L-vormige plattegrond bestaande uit twee bouwlagen, een kelder en een zolder wordt afgesloten door parallelle zadeldaken gedekt met maasleien tussen trapgevels. In de dakschilden bevinden zich regelmatig verdeelde dakkapellen. De trappartij bevindt zich in een vierkante traptoren afgesloten door een tentdak bekroond door een ui-vormige spits. In de gevels bevinden zich houten kruisvensters.

Het DIENSTGEBOUW (2) is gerealiseerd in 1919 op een L-vormig grondplan bestaande uit één bouwlaag afgesloten door een zadeldak gedekt met gesmoorde, verbeterde Hollandse pannen. In het dakschild onder meer een Vlaamse trapgevel. Centraal in het langgerekte gebouw bevindt zich een een poort met rondboogvormige doorgang bestaande uit twee bouwlagen afgesloten door een schilddak.

Waardering

COMPLEX `De Lathmer' bestaande uit een LANDHUIS (1) en een DIENSTGEBOUW (2) gebouwd in 1911 naar ontwerp van de Gebr. M.A. VAN NIEUKERKEN en J. VAN NIEUKERKEN in opdracht van C. Crommelin.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een landhuis met dienstwoning uit 1911/1919 in neo-renaissance uit het oeuvre van de Gebr. van Nieukerken met gaaf in -en exterieur.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging van het complex `De Lathmer' buiten de bebouwde kom.

- Van cultuurhistorische waarde als typologisch voorbeeld van een landhuis met dienstgebouw in neo-renaissance stijl naar ontwerp van M.A. en J. van Nieukerken uit het begin van de twintigste eeuw van belang voor de ontwikkeling van woonhuizen in Nederland.