Inleiding

COMPLEX bestaande uit een vrijstaand landhuis Huize `de Steltenberg' van het type VILLA en een vrijstaand KOETSHUIS/DIENSTWONING gesitueerd aan de westzijde van de H.W. Iordensweg binnen de bebouwde kom van Twello in de gemeente Voorst. Huize `De Steltenberg' is oorspronkelijk als buitenplaats gebouwd rond 1860 door mevr. Arnolda Eva Bömer-Keijser (1780-1864). Bij veiling van 24 augustus 1865 is het huis verkocht aan makelaar J.H. Schmedding uit Amsterdam. Het huis is opnieuw bij veiling van 23 februari 1870 verkocht aan de heer Bessem uit Deventer.

Het koetshuis, gebouwd omstreeks 1850, is gewijzigd in 1913 in opdracht van mevrouw de wed. M.G. Bessem-Bussemaker door W. Vunderink.

Omschrijving

COMPLEX bestaande uit een vrijstaande VILLA `Huize de Steltenberg' (1) en een vrijstaand KOETSHUIS/DIENSTWONING (2). Gepleisterd landhuis van het type VILLA in een landschappelijk tuinaanleg uit het derde kwart van de negentiende eeuw. De vrijstaande villa ligt op enkele tientallen meters aan de westzijde van de straat. Het landhuis met rechthoekig grondplan bestaat uit twee bouwlagen afgesloten door een afgeplat schilddak met op de hoeken een bakstenen schoorsteenschacht met torenhelm. In de gevels bevinden zich vensters met geprofileerde omlijstingen, een deurpartij met pilasters met composiete kapitelen van stucwerk, een balkon met gietijzeren hek en een overhuiving. Het gepleisterde KOETSHUIS/DIENSTWONING bevindt zich ten noorden van het landhuis op enkele meters afstand van de straat. Het koetshuis annex dienstwoning is gebouwd omstreeks het midden van de negentiende eeuw. In 1913 werd het koetshuis verkleind en de woonruimte vergroot door in de linkerzijgevel een risalerende topgevel te realiseren.

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een villa gelegen in fraaie tuinaanleg gerealiseerd rond 1860 in opdracht van mw A.E. Bömer-Keijser bestaande uit een gepleisterd landhuis Huize `De Steltenberg' en een gepleisterd koetshuis annex dienstwoning.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de landschappelijke tuinaanleg en de functioneel-ruimtelijke relatie tussen de twee complexonderdelen.

- Van cultuurhistorische waarde als typologisch voorbeeld van een verblijf buiten de stad gerealiseerd aan het einde van de negentiende eeuw, kenmerkend voor de levenshouding van de gegoede burgerij.