Omschrijving

Inleiding Complex van JOODSE BEGRAAFPLAATS met METAARHUISJE gelegen aan de Misterweg in Winterswijk. De begraafplaats is aangelegd nadat omstreeks 1875 de oude Joodse begraafplaats aan de Spoorstraat gesloten werd ten gevolge van het verbod op begraven in de binnenstad. Het metaarhuisje is vermoedelijk omstreeks 1908 gebouwd. De Misterweg is een van de oude uitvalswegen van Winterswijk naar het buurtschap Miste. De begraafplaats is hieraan gesitueerd op de overgang van kern en buitengebied, aan de voet van een in 1926 gebouwde watertoren. De watertoren speelt in samenhang met de begraafplaats een beeldbepalende rol. Aan de zuidwestzijde grenzen weilanden. De begraafplaats bevindt zich nog grotendeels in oorspronkelijke staat en is door de Nederlandse Israëlitische Gemeente Winterswijk nog altijd in gebruik.

Complexomschrijving

De door een beukenhaag omzoomde rechthoekige BEGRAAFPLAATS (complexonderdeel A) ligt met de lange zijde paralel aan de Misterweg. Aan de noordelijke korte zijde van het terrein is iets schuin ten opzichte van de rooilijn het METAARHUISJE (complexonderdeel B) gesitueerd dat elementen vertoond uit de Neo-Renaissance en de Chalet-stijl. Langs de rechter gevel van het metaarhuisje leidt een grindpad naar de graven. Dit pad is toegankelijk via een aan de gevel bevestigd eenvoudig smeedijzeren DRAAIHEK.

Waardering

Complex van JOODSE BEGRAAFPLAATS, aangelegd in het laatste kwart van de negentiende eeuw en een METAARHUISJE met DRAAIHEK daterend van omstreeks 1908.

-Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een Joodse begraafplaats van rond de eeuwwisseling. Het complex valt op door de gaaf bewaarde hoofdvorm van de aanleg waarin het typische karakter van een Joodse begraafplaats aanwezig is, door de bijzondere architectonische kwaliteiten van het baarhuisje en voorts door de harmonische verhouding tussen aanleg en baarhuisje.

-Van stedenbouwkundige waarde vanwege de markante ligging van het complex aan de Misterweg, waar het in samenhang met de belendende watertoren een beeldbepalende rol speelt.

-Van cultuurhistorische waarde binnen de funeraire geschiedenis, als goed en gaaf typologisch voorbeeld van een Joodse begraafplaats. Vanwege de bestemming van belang als herinnering aan de aanwezigheid van een bloeiende Joodse gemeenschap in Winterswijk.