COMPLEX OMSCHRIJVING

Inleiding

Op het erf van de aan de noordzijde van de Benedeneindseweg, in de kern van Deil, gesitueerde boerderij 'Onder de Linde', gelegen vloedschuur en bergschuur. De vloedschuur kreeg omstreeks 1905 het huidige aanzien, de bergschuur dateert omstreeks 1880.

De bergschuur en de vloedschuur zijn onderdeel van een historisch gegroeid Betuws boerderij complex. Het erf bestaat uit een boerderij, gebouwd omstreeks 1910, met in haar verlengde een vaaltschuur, rechts van de boerderij een voor de streek unieke eind 19de- eeuwse vloedschuur, de bergschuur is aan de linkerkant gesitueerd en completeert samen met de overige opstallen het erf.

Het beschermde COMPLEX wordt gevormd door A\tVLOEDSCHUUR B\tBERGSCHUUR

De bergschuur ligt in het westelijk deel van het dorp, dat vermoedelijk het oudste is. De vloedschuur en de 5-roedige berg zijn de laatst overgebleven exemplaren in Deil.

Complex waardering

Het agrarisch complex waartoe de vloedschuur en de bergschuur behoren is

- Van architectuurhistorische waarde als een goed en gaaf bewaard voorbeeld, deel uitmakend van een historisch gegroeid Betuws boerderij complex van rond de eeuwwisseling.

- Van stedenbouwkundige waarde als onderdelen van het historisch gegroeide Boerderij complex Onder de Linde, dat samen met het naast gelegen woonhuis Benedeneindseweg 12 een beeldbepalend ensemble vormt

- Van cultuurhistorische waarde binnen de agrarische geschiedenis vanwege de bestemming.