Inleiding

Het fabriekscomplex CACAOFABRIEK Boon B.V. (voorheen J. Pette Hzn.) gesitueerd tussen Marktstraat en Krommenieërpad omvat vier grote gebouwen uit de MIP-periode, ontstaan vanaf 1899. De bescherming richt zich op twee in gewapend beton uitgevoerde fabrieksgebouwen, respectievelijk de cacaotoren genaamd "De Arend" uit 1916 en de chocoladehal, een tweelaags productiegebouw uit 1919. Beide gebouwen zijn ontworpen door architect Mart. J. Stam (1886-1957). De architectuur van de gebouwen vertoont invloeden uit het Expressionisme en is in detaillering verwant aan de Art Déco.

Omschrijving

De centraal op het voormalige fabrieksterrein gesitueerde cacaotoren uit 1916, genaamd 'De Arend' is een hoogbouw van vier bouwlagen die teruggerooid staat ten opzichte van de Marktstraat en door hoogte en verschijningsvorm een belangrijke beeldbepalende rol speelt. Het tweelaagse productiegebouw, de zogenaamde chocololadehal, uit 1919 bevindt zich ten noordoosten van de hoogbouw en grenst aan het Krommenieërpad waar het een opvallend onderdeel van de straatwand vormt. Beide gebouwen zijn in gewapend beton opgetrokken, waarbij het betonskelet zichtbaar is gelaten.

Waardering

Het gaaf bewaard gebleven complex van twee fabrieksgebouwen in gewapend beton, bestaande uit een vierlaagse cacaotoren uit 1916 en een tweelaagse chocoladehal uit 1919, beide naar ontwerp van Mart J. Stam, is van algemeen belang wegens cultuurhistorische, industrieel-historische en architectuurhistorische waarde als een vroeg en goed ontworpen voorbeeld in Nederland van industriële architectuur met een betonskelet, uitgevoerd in Expressionistische stijl met Art Déco invloeden. Het complex heeft tevens betekenis als voorbeeld van bedrijfsgebouwen ten behoeve van de cacao-industrie in de Zaanstreek.