Inleiding

Voormalige DIENSTWONINGEN, gebouwd in 1905 naar ontwerp van B.J. Ouendag. De woningen liggen tegen het talud van de zuidelijke Amsteldijk en behoorden functioneel tot de Springstoffenfabriek te Ouderkerk aan de Amstel, die zich op enige honderden meters verder naar het zuiden bevindt. Sinds de sluiting van de fabriek is elk van de woningen afzonderlijk verkocht; de woonfunctie bleef behouden.

Omschrijving

Het complex bestaat uit drie blokken van zes geschakelde woningen met de nokrichting evenwijdig aan de dijk, noord-zuid gericht. De blokken liggen in elkaars verlengde, in een flauwe boog die de bocht in de Amstel volgt. Het complex bestaat uit de volgende onderdelen: woningblok Amsteldijk 23-28; woningblok Amsteldijk 29-34 en woningblok Amsteldijk 35-40.

Waardering

Het complex is van algemeen belang uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van laat 19e-eeuwse dienstwoningen. Het complex is van belang vanwege de enseblewaarden, als historisch-functioneel onderdeel van het complex Springstoffenfabriek bij Ouderkerk aan de Amstel. Door de ligging aan de Amstel heeft het complex beeldbepalende waarde.