Inleiding

Stedenbouwkundig ensemble bestaande uit een complex van vier WOONBLOKKEN, met PORTIEK-ETAGEWONINGEN en WINKELS op de begane grond, aan het kruispunt Stadhoudersweg/Statenweg, een van de belangrijkste verkeersknooppunten in de wijk Blijdorp. Dit project, bekend als "het Centraal Plan" is gebouwd gedurende de jaren 1931-1939 naar een ontwerp in Nieuw Zakelijke stijl van de architecten J.H. van den Broek, A. Otten en W.Th. ten Bosch in opdracht van de gemeente Rotterdam. Het project diende als voorbeeld voor de verder door particuliere woningbouwondernemers uitgevoerde architectonische invulling van het Uitbreidingsplan Blijdorp, ontworpen in 1929-1931 door stadsarchitect Witteveen.

N.B. De oorspronkelijke vensterkozijnen zijn veelal (in gewijzigde vorm) gerenoveerd. Glas-in-lood bovenlichten zijn nog slechts sporadisch aanwezig.

Omschrijving

Het complex omvat vier woonblokken op de hoeken van het kruispunt: één gesloten rechthoekig bouwblok aan Stadhoudersweg/Statenweg/Van der Meydestraat/Nobelstraat (NO) en drie gevarieerde bouwblokken met een opening bij de zuidelijke koppen, respectievelijk aan de Stadhoudersweg/Statenweg/Van der Meydestraat/Vroesenlaan (NW), Stadhoudersweg/Statenweg/Van Beuningenstraat/Statensingel (ZW) en Stadhoudersweg/Statenweg/Dresselhuisstraat/Statensingel (ZO). De blokken zijn aan de Statenweg en Stadhoudersweg vijf bouwlagen hoog en bevatten hier op de begane grond gedeeltelijk winkels. Aan de achterliggende zijstraten zijn de blokken vier bouwlagen (Statensingel drie) hoog en bevatten uitsluitend woningen. De begane grond woningen bestaan uit twee of drie kamers; de bovenwoningen uit drie kamers en twee kamers op de gedeelde bovenste verdieping. Soms beschikken de begane grondwoningen ook over een souterrain. Is dit niet het geval dan wordt de kelder gebruikt als gemeenschappelijke bergruimte. De blokken zijn opgetrokken in gele baksteen (met verdiept voegwerk) boven een betonstenen plint en hebben een plat dak. De gevels zijn voorzien van betonnen cordonlijsten. De dakranden zijn (oorspronkelijk) afgewerkt met betonsteen. Vensters zijn (oorspronkelijk) gevat in stalen profielen en hadden glas-in-lood bovenlichten. Gedeeltelijk zijn de vensters voorzien van betonnen onder- en bovendorpels. De woningen worden gedeeltelijk door middel van 'Haagse portieken' (met alleen een openbare trap naar de eerste verdieping) ontsloten en gedeeltelijk door middel van een gewone portiek met een doorgaande openbare trap. De portieken zijn voorzien van granito vloeren en betonstenen trappen met ijzeren trapleuningen. Voordeuren zijn van geprofileerd hout met smal verticaal kruisvenster en bovenlicht. Voor zover de blokken voorzien zijn van (gemeenschappelijke) kelders zijn deze toegankelijk door een stalen deur met traliewerk en glazen zijvenster, die zich in de portieken bevindt. De hoeken aan de kruising Statenweg/Stadhoudersweg zijn afgeschuind.

Waardering

Het stedebouwkundig ensemble het "Centraal plan", gebouwd in 1931-1939 naar ontwerp van de architecten J.H. van den Broek, A. Otten en W.Th. ten Bosch is van algemeen belang vanwege de stedebouwkundige, architectuurhistorische en woningtypologische waarde.