Inleiding

Complex van de rooms-katholieke KERK St. Hildegardis en de bijbehorende PASTORIE, naar ontwerp van architect E.J. Margry in respectievelijk Neo-Gotische en sobere Neo-Renaissance stijl.

De kerk en de pastorie werden aanbesteed door de aannemers Van der Pluym en Gielen en in twee fasen gebouwd: tussen 1890-1892 werd het koor en het transept en één travee van het schip gerealiseerd. Een tijdelijke houten aanbouw gaf aan waar in 1905 het langschip zou worden voltooid met de overige vier traveeën. Na het overlijden van E.J. Margry in 1891 in de voltooiende fase namen zijn zoon A.A.J. Margry met de architect J.M. Snickers de werkzaamheden over.

Omschrijving

Het complex bestaat uit de georiënteerde St. Hildegardiskerk die met de frontgevel aan de Hildegardisstraat grenst. De driebeukige kruisbasiliek heeft een doopkapel en een devotiekapel (Mariakapel en Hildegardiskapel). De pastorie is een diep pand dat aan de oostzijde van de kerk gebouwd is, tussen de Verbraakstraat en de Hammerstraat.

Waardering

Rooms-katholiek kerkelijk complex St. Hildegardis met goed bewaard gebleven interieur van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt, alsook van belang vanwege de stedebouwkundige waarde. De Hildegardiskerk is de laatste kerk die E.J. Margry ontwierp en neemt een belangrijke positie in binnen zijn kerken-oeuvre.