Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX, bestaande uit een BOERDERIJ van het krukhuistype, een vrijstaande SCHUUR en een HOOIBERG. De boerderij stamt in hoofdzaak uit de eerste helft van de 17e eeuw (volgens overlevering uit 1636) en is gelegen binnen de bebouwde kom van Boskoop op een erf omgeven door sloten en toegankelijk via een vernieuwde brug. De boerderij met het rechts uitgebouwde kelder-opkamervolume is gelegen op het voorerf. In het voorhuis van de boerderij bevinden zich onder meer enkele waardevolle scheidingswanden uit de eerste helft van de zeventiende eeuw. Op het achtererf, rechts van en parallel aan het bedrijfsgedeelte van de boerderij staat de vrijstaande, laat 18e- of vroeg 19e - eeuwse schuur in IJsselsteen. De hooiberg staat achter het achterhuis van de boerderij . Het erf heeft een karakteristieke erfbeplanting en indeling. Aan de voorzijde en aan de rechterzijde van de boerderij staan enkele oude bomen.

NB het na brand herbouwde bedrijfsgedeelte achter de boerderij is voor bescherming van ondergeschikt belang.

Waardering

Het boerderijcomplex is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als goed bewaard gebleven voorbeeld van een voor de streek karakteristieke, in kern 17e-eeuwse krukhuisboerderij met bijbehorende erfbebouwing. De boerderij heeft een zeer zeldzame en in goede staat in situ bewaard gebleven interieurafwerking uit de eerste helft van de zeventiende eeuw, en is vanwege de deels bewaarde zeventiende-eeuwse constructie en de aanwezige bouwhistorische details waardevol. Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de visuele en historisch-functionele samenhang tussen de boerderij, de schuur en de hooiberg en is beeldbepalend gelegen aan het Reijerskoop.