Inleiding

Vroeger 'de Voorburgsche Brug' genoemde OPHAALBRUG over de Vliet, waar zich als sinds 1511 een brug bevindt. De tegenwoordig 'de Kerkbrug' geheten brug was oorspronkelijk een van 1892 daterende vaste brug, waarvan de bruggehoofden bewaard zijn gebleven. De brug is in 1892 zo gebouwd dat deze voor betrekkelijk geringe kosten beweegbaar was te maken. In 1919 is het vaste middendeel van de brug vervangen door een beweegbaar deel en is tevens de ijzeren bovenbouw geplaatst. Bij de in een Traditioneel Ambachtelijke stijl gebouwde, handbediende ijzeren brug staat een in Chaletstijl gebouwd BRUGWACHTERSHUISJE. Dit in 1892 gebouwde huisje stond oorspronkelijk aan de andere kant van het water, maar is in 1978 verplaatst naar de huidige locatie, waar het nog steeds de oorspronkelijke functie heeft. Het huisje is vrijwel identiek aan het niet meer als zodanig in gebruik zijnde brugwachtershuisje bij de 'Nieuwe Tolbrug'. Het complex maakt deel uit van het beschermde dorpsgezicht Voorburg.

Omschrijving

Een combinatie van een ijzeren, door menskracht bediende ophaalbrug over de Vliet en een bijbehorend, nog steeds in gebruik zijnd, in vakwerk en schone baksteen uitgevoerd brugwachtershuisje .

Waardering

Het complex is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische en de stedebouwkundige waarde:

- als een bijzonder onderdeel van een zeer oude infrastructurele voorziening en als een goed voorbeeld van een typologische ontwikkeling in de bruggenbouw.

- vanwege het voor de bouwtijd kenmerkende materiaalgebruik en vanwege de vormgeving van de samenstellende onderdelen.

- vanwege de situering, vanwege de bijzondere visuele en functionele samenhang tussen de complexdelen en vanwege de relatie met vergelijkbare brugcomplexen elders aan en over de Vliet, waardoor het een essentiëel onderdeel van een groter geheel is.

Het complex is bovendien van belang vanwege de herkenbaarheid en de ruime mate van gaafheid van de samenstellende onderdelen.