Inleiding

Complex bestaande uit een WATERTOREN en een POMPGEBOUW met REINWATERKELDER, in 1895-1896 in opdracht van het gemeentelijke waterleidingbedrijf, de N.V. Delftsche Duinwaterleiding Maatschappij, gebouwd voor de drinkwatervoorziening. Het pompgebouw met reinwaterkelder, die voor een deel is ingebed in een begroeide heuvel aan de achterzijde van het gebouw, werd in 1918-1919 gebouwd. Het water werd gewonnen uit de ten zuiden van Den Haag gelegen duinen van Monster. De 29 meter hoge watertoren is gebouwd in een aan de Neo-Hollandse Renaissance verwante bouwstijl, naar ontwerp van de Delftse gemeentearchitect M.A.C. Hartman. In 1908 kreeg de toren een betonnen tussenvloer en een bijzondere, gietijzeren spiltrap. De watertoren is voorzien van een zeldzaam, ijzeren Intze 2-reservoir, de oudste van de twee die nog in Nederland te vinden zijn. Het complex is gelegen op het terrein van de voormalige gemeentelijke begraafplaats (1829-1874), het huidige Kalverbos, en maakt deel uit van het beschermde stadsgezicht van Delft.

Omschrijving

Het complex bestaat uit een in baksteen en verblendsteen opgetrokken, laat negentiende-eeuwse watertoren op een cirkelvormige plattegrond, en een vroeg twintigste eeuws, deels in een heuvel ingebed rechthoekig bakstenen pompgebouw met reinwaterkelder.

Waardering\t\t

Het complex is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de stedenbouwkundige waarde. \t

- Het complex heeft cultuurhistorische waarde als een goed en representatief voorbeeld van een typologische ontwikkeling in de bouw van watertorens en pompgebouwen.

- Het complex heeft architectuurhistorische waarde vanwege de specifieke, aan de functie gerelateerde hoofdvorm en vanwege de stilistische kenmerken, die karakteristiek zijn voor de bouwtijd. \t

- Het complex heeft stedenbouwkundige en ensemblewaarde vanwege de situering in het Kalverbos en vanwege de functionele en visuele samenhang tussen de samenstellende onderdelen.

- Het complex is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur en belangrijke delen van interieur.

- Er complex heeft zeldzaamheidswaarde vanwege het Intze 2-reservoir, dat één van de twee resterende reservoirs van dit type in Nederland is.