Inleiding

Complex van twee WINKELWOONHUIZEN aan de Markt, in 1903 gebouwd naar ontwerp van architect C.J.L. Kersbergen uit 1899 in de stijl van de Neo-Hollandse Renaissance.

N.B. Het interieur van de winkels is gemoderniseerd.

Omschrijving

Het complex bevindt zich op de hoek van Markt, Oude Langendijk en Wijnhaven. Het bestaat uit twee belendende winkelwoonhuizen, die beide met de voorgevel (oostgevel) aan de Markt gesitueerd zijn. De achtergevels aan de Wijnhaven staan direct aan het water van de Wijnhaven. Het pand Markt 21 staat aan drie zijden vrij.

Waardering

De winkelwoonhuizen aan de Markt in 1903 gebouwd naar ontwerp van architect C.J.L. Kersbergen uit 1899 zijn van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als uitdrukking van een functie;

- als voorbeeld van de Neo-Hollandse Renaissance, vanwege de plaats die het inneemt in het oeuvre van de architect Kersbergen en vanwege de karakteristieke hoofdvorm, materiaalgebruik, detaillering en de hoge mate van gaafheid daarvan.

Het complex heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende ligging, als onderdeel van de westelijke gevelwand aan het centrale marktplein in het beschermde stadsgezicht van Delft en vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie van de complexonderdelen onderling.