Inleiding

Het complex is sedert 1868 tot stand gekomen, toen de redemptoristen (de Gongregatie van de Allerheiligste Verlosser CssP) in Roosendaal neerstreken met de bedoeling het enigszins uitgedoofde geestelijk leven nieuw leven in te blazen.

De kerk ligt terug ten opzichte van de Kade. De tuin bevindt zich globaal ten zuiden van de kerk en wordt begrensd door de Molenbeek, gebouwen en tuinmuren. In de tuin, tegen de kerk, bevinden zich kas en koude bak.

Kerk, tuin, kas en kade bak zijn van algemeen belang vanwege:

- de historische, functionele en visuele eenheid die wordt gevormd door de verschillende onderdelen en (mede) door de omgeving; daaronder valt enerzijds de fysieke omgeving (relatie met Kade, spoor, beek), anderzijds de sociale context aan de rand van Roosendaal nabij een arbeiderswijk, voor redemptoristen geen ongebruikelijke vestigingsplaats;

- de architectuur- en tuinhistorische waarde van de verschillende onderdelen;

- de gaafheid en zeldzaamheid van het geheel.