Complexomschrijving

Inleiding

Het complex bestaat uit een voormalige BOERDERIJ van het langgeveltype met bakhuis en dwarsdeel, een VLAAMSE SCHUUR, een KARSCHOP en een niet beschermde schuur, alles gelegen aan een oorspronkelijk, nog met kinderhoofdjes geplaveid deel van de oude weg van Oosterhout naar Dongen. Het geheel is uitgevoerd in de ambachtelijk-traditionele stijl die kenmerkend is voor de streek. De boerderij dateert van vóór 1700 en is in XIXA uitgebreid. De Vlaamse schuur en de karschop dateren uit XVIIIB of XIXA. Het erf wordt omgeven door een beukenhaag, op het erf staan eiken en wilgen. De boerderij is geheel in gebruik als woonhuis, de schuren fungeren als garage, stalling en gastenverblijf.

Omschrijving

Het geheel bestaat uit een eenlaagse langgevelboerderij die met de nok haaks op de straat staat, daarachter een dwars geplaatste karschop. Links van het karschop staat, eveneens dwars op de boerderij een Vlaamse schuur, terwijl zich geheel rechts de niet beschermde, uit XXA daterende schuur bevindt.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde voor de geschiedenis van de landbouw in de provincie Noord-Brabant, als voorbeeld van een boerderijcomplex waarvan de bewoningsgeschiedenis o.a. door een rijke muntschat (1983) goed gedocumenteerd is. Het object is van architectuurhistorische waarde vanwege de grote samenhang tussen in- en exterieur, die door hun conservering bovendien een grote gaafheid vertonen. Door de ligging van het complex, bestaande uit een boerderij met twee monumentale schuren aan een oude verkeersas, vertegenwoordigt het bovendien een duidelijke ensemblewaarde en is het een herinnering aan de oude kern Oosteind.