Inleiding

WOONHUIS annex voormalige TIMMERWERKPLAATS MET WONING en halfopen SCHUUR. Het complex dateert in zijn eerste aanleg uit XVIIB en is in XVIII, XIX en 1917 verbouwd. De halfopen schuur dateert mogelijk uit XVIII. Het geheel is opgetrokken in ambachtelijk-traditionele bouwtrant, sluit aan op een deels ommuurde tuin (manshoge tuinmuur 1967; opgetrokken op de plaats van een oudere muur) en ligt op een hoek, aan de rand van de oude dorpskern van Cuijk. Het perceel volgt aan de westzijde een verspringing in de rooilijn aan de Smidstraat en wordt in de noordwestelijke hoek gemarkeerd door een markeringsboom, een linde met stamomvang van ca. 175 cm. Het complex is aantoonbaar sinds 1832, maar waarschijnlijk al eerder, en tot XXc in gebruik geweest als timmerwerkplaats met bijbehorende woning(en).

Omschrijving

Het complex bestaat uit ten eerste een L-vormig pand waarin zich een woonhuis (Vorstendom 1 en Smidstraat 2) annex voormalige timmerwerkplaats en een woning (Smidstraat 4) bevinden. Aan het Vorstendom is via een tussenlid met keuken (ca. 1947) een klein aangebouwd schuurtje opgenomen. Ten tweede maakt een in het verlengde van woning en werkplaats geplaatste halfopen schuur (Smidstraat 6) deel uit van het complex.

Waardering

Het complex met woonhuis annex voormalige timmerwerkplaats met woning en halfopen schuur is van algemeen belang. Het complex heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, als voorbeeld van een ambachtelijk bedrijf, in casu de timmerwerkplaats op het platteland. Het complex heeft architectuurhistorische waarde vanwege de ouderdom, de in- en uitwendig gaaf behouden hoofdstructuur en het traditionele materiaalgebruik, alsmede vanwege onderdelen van het interieur. De complexonderdelen hebben een onderlinge ensemblewaarde en een historisch ruimtelijke waarde vanwege de verbondenheid met de stedenbouwkundige structuur en ontwikkeling van het dorp Cuijk. Het complex is straatbeeldbepalend en visueel belangrijk door de prominente ligging op een hoek. De niet als rijksmonument beschermde tuinmuur, de markeringsboom en het historische stratenpatroon dragen hieraan bij.