Omschrijving complex.

Kerkelijk complex bestaande uit PASTORIE (1806, Ambachtelijke bouwtrant; 1906, verstrakte Jugendstil), landschappelijke TUIN (eerste helft 19de eeuw; mogelijk naar ontwerp van L.P. Roodbaard), OMGRACHTING, ijzeren HEKWERK op erfscheiding (19de-eeuw) en VERENIGINGSGEBOUW in eclectische trant (omstreeks 1900; in bijpassende stijl verlengd na 1944). Een met beuken beplante TOEGANGSLAAN leidt vanaf de Foarwei naar het ver naar achteren gelegen complex, waarvan ook de reeds beschermde hervormde kerk (15de eeuw en later; zie omschrijving behorende bij monumentnummer 23756) deel uitmaakt. Bijzonder is de drieledige samenstelling van het complex die zou kunnen verwijzen naar de Drie-eenheid. Deze zou tot uitdrukking komen in de christelijke symboliek zoals die voorkomt in het middenrisaliet van de pastorie: de Cirkel in het entreekozijn zou kunnen staan voor de Schepper, de Phoenix voor de Verrijzenis en het driedelige kozijn op de verdieping voor de Drie-eenheid.

Waardering

Kerkelijk complex bestaande uit PASTORIE, TUIN, OMGRACHTING, HEKWERK EN VERENIGINGSGEBOUW, is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- wegens de ouderdom van de verschillende complexonderdelen;

- wegens de architectonische vormgeving van de gebouwen (Ambachtelijke bouwtrant en verstrakte Jugendstil);

- wegens de (vermoedelijke) toepassing van Christelijke symboliek;

- wegens de kenmerkende typologie en de herkenbare (vroegere) functie van de gebouwen;

- wegens de aanwezigheid van een tuin in landschapsstijl (mogelijk naar ontwerp van L.P. Roodbaard);

- wegens de aanwezigheid van een omgrachting;

- wegens de bijzondere teruggerooide ligging;

- wegens de aanwezigheid van een met monumentale beuken beplante toegangslaan;

- wegens de visuele relatie van de complexonderdelen met de reeds beschermde hervormde kerk;

- wegens de ligging in een gebied met hoogwaardige landschappelijke en architectonische kwaliteiten.