Omschrijving complex

Inleiding

Het in de dorpskern van Hoonhorst gelegen molencomplex "Fakkert" bestaat uit een incomplete molen en een molenaarswoning. Het complex dateert in zijn huidige vorm uit de tweede helft van de negentiende eeuw. De als korenmolen dienst doende molen werd gebouwd in 1863. De molenaarswoning dateert uit 1891. In 1930 raakte de korenmolen buiten dienst, omdat de stelling instortte. In de periode erna ontstond op het terrein een mechanisch gedreven maalbedrijf, waarbij de incomplete molen als opslagruimte werd gebruikt.

Omschrijving

Het complex bestaat momenteel uit de molenromp waartegen aan de achterzijde in latere perioden witte graansilo's zijn gebouwd. Aan de linkerzijde van de incomplete molen staat het bakstenen molenaarshuis, dat aan de kruising van twee straten ligt. De voormalige korenmolen wordt aan de voorzijde en de rechterzijde omringd door woningen. De incomplete molen en de silo's torenen hoog boven de omliggende bebouwing uit.

Waardering

Het molencomplex "Fakkert" is van algemeen belang vanwege de ouderdom, de visuele kwaliteit en de historische gaafheid van de omgeving. Het complex bezit een hoge cultuurhistorische ensemblewaarde vanwege de functionele en visuele relatie tussen de incomplete molen en het molenaarshuis.