Inleiding

Op een terrein gelegen tussen Argonautenstraat, Donarstraat, Stadionkade en Wodanstraat in 1931-1932 tot stand gekomen scholencomplex bestaande uit drie aaneengebouwde scholen: een OPENLUCHTSCHOOL met aan weerszijden twee SCHOLEN voor Gewoon Lager Onderwijs. Voorts aan de straatzijde van de Stadionkade twee schuin op en behorend bij de openluchtschool geprojecteerde OVERDEKTE SPEELPLAATSEN, met elkaar verbonden door een PERCEELSSCHEIDING in de vorm van een toegangshek en een lage muur. Het complex is ontworpen in Late Amsterdamse School-stijl door de toenmalige dienst der Publieke Werken in de gemeente Amsterdam. De twee lage vleugels aan weerszijden van de G.L.O.-scholen zijn ontworpen als fietsenstalling. Aan weerszijden van de speelplaats van de openluchtschool bevonden zich in oorsprong schooltuintjes, een bak met teelaarde en een zandbak. In 1937 werd aan de Wodanstraat een school door G.A. Roobol bijgebouwd. Deze school is niet bij de bescherming inbegrepen. Dit geldt eveneens voor de in 1938 door G.A. Roobol opgerichte fietsenstalling aan de achterzijde van de G.L.O.-school aan de Wodanstraat en de aanbouw aan de voorzijde, ter hoogte van de voormalige ingang, van diezelfde school. In 1948 werden de twee overdekte speelplaatsen ingericht met vier klaslokalen waarbij de schuifdeuren aan de speelplaatszijde werden veranderd in vensterpartijen. In 1994 werden er aan de openluchtschool, aan de zijde van de speelplaats, markiezen aangebracht.

Omschrijving

De gebouwen zijn alle opgetrokken in lichtbruine baksteen op een flauw uitkragend trasraam in afwijkend verband gemetselde rode baksteen. De gebouwen zijn voorzien van stalen deur- en raamkozijnen met een eveneens stalen roedenverdeling. Er zijn overstekende gootlijsten.

Waardering

Als gaaf bewaard voorbeeld van een gemeentelijke openluchtschool met twee aan weerszijden geplaatste G.L.O scholen en twee overdekte speelplaatsen is het complex van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt. Eveneens van stedenbouwkundig belang vanwege de bijzondere dispositie van de complexonderdelen en de situering tegenover het Zuider-Amstelkanaal, destijds de bebouwingsgrens van Amsterdam Zuid.