Complexomschrijving

Inleiding

SCHOLENCOMPLEX "Zwartewaalstraat", gebouwd in twee fasen (1928-1929/1929-1930) in Zakelijk Expressionistische stijl. Het complex bestaat uit 3 onderdelen: 1) Een SCHOOLGEBOUW, oorspronkelijk gebouwd als dubbele school voor Gewoon Lager Onderwijs (GLO) annex bewaarschool (1928-1929); 2) Een SCHOOLGEBOUW, oorspronkelijk gebouwd als dubbele GLO-school (1929-1930); 3) Een GYMNASTIEKGEBOUW. Het scholencomplex is ontworpen binnen de Rotterdams Dienst Gemeentewerken, Hoofdafdeling III Stadsuitbreiding en Gebouwen, waar A. van der Steur op dat moment afdelingshoofd was. Als uitvoerende architecten waren respectievelijk J. Poot j r. en W. Dahlen betrokken. Onder Van der Steurs verantwoordelijkheid kwam in deze periode een groot aantal nieuwe scholen tot stand in Rotterdam, die door hun karakteristieke architectuur en de complexmatige aanleg vaak een opvallende positie innemen in de stad. Het scholencomplex is centraal gelegen in de Tarwewijk en gesitueerd op een rechthoekig terrein, waarbij de verschillende vleugels drie rechthoekige speelterreinen omsluiten.

N.B. De kozijnen zijn tijdens een renovatie in 1997 vervangen door houten kozijnen zonder roedenverdeling.

Omschrijving

Het scholencomplex bestaat uit twee rechthoekige vleugels parallel aan de Zwartewaalstraat, die door middel van een hek met elkaar verbonden zijn; een bewaarschool aan de Hoogvlietstraat met een L-vormige plattegrond die hier haaks op staat en twee gekoppelde gymnastieklokalen met een U-vormige plattegrond, haaks op de hoofdvleugel. Het complex wordt gekenmerkt door twee torens aan de uiteinden van elk der schoolgebouwen. De scholen zijn opgetrokken in baksteen en hebben zadeldaken met rode pannen, houten bakgoten en schoorstenen dwars op de nok. De houten vensterkozijnen - merendeels vierkant en in oorsprong met roedenverdeling - zijn voorzien van bakstenen waterdorpels met ver uitstekende hoekstenen. In de kappen bevinden zich hoger doorgetrokken puntgevels met ingestoken zadeldaken.

Waardering

Scholencomplex "Zwartewaalstraat", van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, cultuurhistorische, typologische, stedenbouwkundige en ensemblewaarde. Tevens van belang als karakteristiek voorbeeld van het complexmatige schooltype dat tot stand kwam onder de verantwoordelijkheid van architect A. van der Steur in de periode dat hij chef was van de Hoofdafdeling III Stadsuitbreiding en Gebouwen van de Rotterdamse Dienst Gemeentewerken.