Borsele AS 206
Dorpsplein 49, 4443 AG te Nisse

Omschrijving

Ned.Herv.Kerk. Gotische kruiskerk; eenbeukig schip plm 1425, koor tweede helft 15e eeuw, zuidertransept plm 1500, noordertransept enige decenien later. Overwelfde sacristie wat later dan het koor. Inwendig: tussen schip en koor een lage smalle triomfboog van het oudere koor, waarin nog de ringen waaraan de Calvarieberg hing. Gesneden apostelfiguren onder de ribben van het koorgewelf. Sluitstukken met apostelkoppen op de gordingen. Ribben en muurstijlen beschilderd. Muurschildering op de triomfboog; de Heilige Drievuldigheid, Boom van Jesse en Verkondiging. Muurschildering op de noordwand van het schip: plm 1430 Christofforus. Laatgotisch gesneden hek voor het noordertransept plm 1525. Bank met gotisch paneelwerk en schilddragende leeuwtjes plm 1500. Hekken in het schip en voor de zuidarm, 1e helft 17e eeuw. Rijk gesneden preekstoel 1679. Herenbank, doophek, kroon en twee koperen lezenaars (een met wapen van Nisse) 2e helft 17e eeuw.