Ginneken I 7653
Duivelsbruglaan 1, 4835 JD te Breda

Omschrijving

Ned.Herv.Kerk (voormalige Laurenskerk). In 1261 vermeld, in 1316 parochiekerk, in 1630 vv. na brand hersteld, in 1649 opnieuw door brand geteisterd, gerestaureerd in 1928, 1940 en na grote oorlogsschade opnieuw in 1946 vv. Het huidige schip uit 1940 ter vervanging van een lager een eenvoudiger uit 1630. Dwarspand en koor uit plm 1450 (gewelven bij de restauratie opnieuw aangebracht), ingebouwde toren uit de 14e eeuw veranderd in 1649. Nieuwe pomp bij het transept. Kansel uit de tweede helft van de 17e eeuw met boogpanelen, verscheidene zerken, waarvan een uit 1411, andere uit de 17e eeuw. Mooi aanzicht van de kerk uit de zuidelijke gelegen weilanden langs de Mark. Bakstenen kerkhofmuur langs de Duivelsbruglaan.