Princenhage N 2115
Haagsemarkt 2, 4813 BA te Breda

Omschrijving

Rooms-Katholieke Kerk van St. Martinus. In 1261 als kapel vermeld, in 1316 als parochiekerk. Tegen 1400 werd met het koor van de huidige kerk begonnen, van 1520 tot 1564 kwam het schip tot stand, nadat in 1499 het dwarspand voltooid was. Na een brand in 1873 hersteld door J. van Langelaar naar ontwerpen van P.J.H.Cuypers, waarbij de toren grotendeels in andere vormen vernieuwd werd (overslanke naaldspits in plaats van de bekroning met een gekoepeld lantaarntje, toevoeging van vier hoektorentjes). Vijfzijdig gesloten koor met kruisribgewelven, dwarspand en schip met spitse houten tongewelven, dwarse houten tongewelven op de zijbeuken, waarvan elke travee een afzonderlijke geveltop met dwars zadeldak heeft. Oorspronkelijk pseudobasilicaal, later vensters tussen de dwarsdaken in het schip aangebracht. Neogotische inventaris en enkele 17e eeuwse grafzerken. Twee geschilderde pastoorsportretten (XVII en XIXa) in de pastorie. Van oorsprong een tweeklaviers orgel met vrij Pedaal, in 1877 gemaakt door Ch. Anneessens. Van dit instrument, dat sinds de bouwtijd veelvuldig is gewijzigd, is in 1979 een eenklaviers instrument overgebleven, dat in een kas uit 1892 werd geplaatst. Deze kas is afkomstig uit de Jr.K. Kerk H. Hart te Oosterhout en werd gemaakt door de Gebr. Muller uit Reifferscheid.